Bericht

Aftrap van de wijkbezoeken in Utrecht-Oost en op IJburg

Geplaatst op 5 januari 2023, 11:04 uur
Illustration

Op 21 en 22 december vonden de eerste bezoeken plaats aan de wijken die als eerste gaan starten met GezondMeNu. In Utrecht-Oost sloten Marian en Denise aan bij een werkoverleg met de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar. Tijdens het overleg viel op hoeveel enthousiasme er was bij de betrokkenen! De wijkcoöperatie is erg actief en er wordt veel aandacht besteed aan inclusiviteit van bewoners in de wijk. Er staat een stevige infrastructuur en de coöperatie staat te trappelen om GezondMeNu te gaan testen in de wijk.

Een dag later vond een bezoek aan IJburg plaats. In dit mooie deel van Amsterdam praatten Marian en Denise met diverse actieve bewoners. Zo bezochten zij een taalcafé met Turkse vrouwen, de huiskamer van een wooncomplex met jongeren en statushouders en een atelier waarin workshops tassen naaien worden verzorgd. Tijdens deze gesprekken praatten we over ervaren gezondheid en de beweegredenen voor bewoners om deel te nemen aan de diverse activiteiten in de wijk. Het prototype van het waarderingsmodel bracht ook gespreksstof met zich mee. De initiatiefnemers van de activiteiten gaven aan dat zij behoefte hebben aan een kwalitatieve methode om de impact van hun activiteit te monitoren. Daarnaast viel op dat er bij de verschillende activiteiten veel aandacht is voor de individuele mensen en er niet werd gedacht vanuit vooroordelen ten aanzien van groepen. In de gesprekken bleek veel gelijkwaardigheid, ruimte, respect en vertrouwen.

In Utrecht-Oost wordt per 1 februari gestart met het testen van het GezondMeNu waarderingsmodel. Op IJburg zal hier hoogstwaarschijnlijk ook snel mee worden gestart. Marian en Denise zullen in het eerste kwartaal van 2023 meerdere wijken in Nederland bezoeken om zo meer betrokkenen te krijgen in de testfase van het project. Tot slot wordt binnenkort een eerste bijeenkomst van het GezondMeNu leernetwerk opgezet, waarbij betrokken bewoners en/of initiatiefnemers de kans krijgen om een actievere rol als burgeronderzoeker aan te nemen. Hierover zal te zijner tijd worden bericht.

Illustration
 
Deel dit: